Moja praca
Čo viem nabrusiť a ako to robím?
Brúsim nože kuchynské, outdoorové, lovecké, vreckové, damaškové, kované a samozrejme i keramické nože. Zabrusujem zlomené špičky, vyštrbené čepele a taktiež vytváram nové falzety. Brúsim na nízkootáčkovej brúske chladenej vodou. O možnostiach a cenách brúsenia vzhľadom k tvrdosti ocele, dĺžke čepeli a samotnej náročnosti brúsenia, Vás budem informovať pri preberani nožov. Brúsim na kameňoch so zrnitosťou vo výške od 500 až do 8000. Každé brúsenie doťahujem filcom, alebo kožou s leštiacou pastou a to má za následok, že sa v brúsenej časti vidíte, nakoľko je úplne ako zrkadlo.
Brúsiť či ostriť?
Nože sú po brúsení extrémne ostré a je potrebné s nimi zaobchádzať so zvýšenou opatrnosťou.
Uhol brúsenia 30 - 35° - Pod týmto uhlom sa zvykne brúsiť rezné
náradie určené na hrubú prácu a sekanie aj tvrdých materiálov. Vhodné pre
mačety a sekery.
Uhol brúsenia 25 - 30° - Uhol brúsenia pre športové, lovecké a iné outdoor nože. Ich úlohou je
poradiť si aj v náročnejším situáciách, preto okrem hrubého krájania zvládajú
aj sekanie.
Uhol brúsenia 17 - 25° - Štandardný uhol brúsenia európskych kuchynských
nožov, ako profesionálnych, tak aj amatérskych. Nôž dokáže byť perfektne ostrý
a čepeľ ešte dostatočne tuhá, aby sa pri krájaní neohýbala.
Uhol brúsenia 12 - 17° - Japonské a filetovacie nože majú podstatne
tenšiu a pružnejšiu čepeľ. Sú vhodné na jemné a mäkké rezy, ktoré nezničia
štruktúru potraviny. Nedajú sa používať na sekanie.
Uhol brúsenia 10° - Najmenší uhol brúsenia, typický pre žiletky a britvy. Čepeľ je ohybná.
